Om mavedans

Hvad er orientalsk mavedans?
Mavedans er en af verdens ældste kulturdanse, og selve navnet mavedans opstod da Napoleon indtog Egypten i begyndelsen af 1800 tallet. Der fik de flotte piger at se, som dansede med bar mave.

I oldtiden
Der er også fundet en statue, som er dateret til år 200 e. Kristus, som viser en danserinde med instrumenter der ligner zill’s. (fingerbækkener eller arabiske klokker).

Tradition
Orientens kvinder har holdt denne kunst levende gennem flere generationer, – fra mor til datter – først og fremmest ved at danse for hinanden.

Dansen har rødder i frugtbarhedsritualer i oldtidens Mesopotanien. Unge piger blev opfordret til at styrke bækkenmusklerne, som de ville få brug for, når de skulle føde børn.

Nomaderne
Det fortælles også at dansen har sit udspring fra nomader i ørkenen, når de underholdt sig med at gætte hvilket dyr de imiterede. Flere af bevægelserne illustrerer ørkendyr som slanger og kameler.

I Egypten
I Egypten fandtes der tempeldanserinder, som dansede for præsterne under åndelige gudstjenester. I den forbindelse fortælles det, at musikanterne fik øjnene stukket ud, fordi de ikke måtte se de dansende piger.

Mavedans rundt omkring i verden
Mavedansen har forskellige navne alt efter hvor i verden man befinder sig.

I Frankrig hedder det: “Dance du Ventre”, i Grækenland, “Cifte Telli”, i Tyrkiet, “Rakkase” og i Egypten, “Raks Sharki”. I Mellemøsten kalder man den selv for “Dance Oriental” for at skille den fra “Balady” som er en folkloredans.
Kilde: Bente Arntsen

Spørgsmål omkring mavedans
Vi har samlet nogle af de spørgsmål vi tit bliver stillet omkring det at danse mavedans.

Mangler du svar på et spørgsmål som ikke er her, er du meget velkommen til at sende os en mail!

Kan alle danse mavedans?
Kvinder i alle størrelser, faconer og aldre kan danse mavedans.

Spørg eventuelt din læge til råds hvis du har en lidelse som du er i tvivl om kan forhindre dig i at danse.

Er man nødt til at vise sin mave når man danser?
Nej, overhovedet ikke – ikke engang når man optræder. Mange professionelle dansere har maven tildækket, og der findes mange forskellige kjoler og dragter hvor maven bliver tildækket.

Er mavedans ikke bare for ”duller”?
Nej, det er en fordom. Mange intelligente og kreative kvinder nyder mavedans og finder dansen personligt tilfredsstillende. Traditionelt blev mavedans danset af kvinder for kvinder, for deres egen fornøjelse. Det er ikke kun underholdning for mænd.

Skal man ligne en slank skønhedsdronning?
Nej, specielt ikke hvis du tænker på at være “ægte”. Tænk på, at de kulturelle skønhedsidealer varierer. Mange mellemøstlige kulturer foretrækker kvinder der har “mere kød på knoglerne” som en ægyptisk mand engang udtrykte det.

Skal man være ung for at lave disse bevægelser?
Nej. I modsætning til ballet, er mavedanserens bevægelser naturlige. De fleste mennesker mener at livserfaring faktisk skaber en bedre mavedanser.

Er mavedans svært?
Nogle gange. Du opdager nye måder at bevæge din krop på. Nogle bevægelser er nemme, andre er usædvanlige og kræver en del øvelse og koncentration at vænne sig til. Det bliver nemmere med øvelsen.

Hvad skal jeg have på for at øve? Skal jeg bruge en dragt?
Du skal bruge noget tøj, der er godt at bevæge sig i. Noget tøj der gør det nemt for din instruktør at se dine bevægelser. F.eks. bukser/leggins og en top. Du kan vælge at købe et kostume, hvis du vil optræde, men det er ikke nødvendigt for at optræde til f.eks. VMF’s afdansningsbal.

Er mavedans dyrt?
Det er helt op til dig. Hvis du blot ønsker at danse for motion og egen fornøjelse, behøver du ikke bruge en masse penge. Hvis du beslutter dig for at ville optræde, kan du sy eller købe kostumer der passer til din personlige smag og pengepung. En professionel dragt kan købes for mellem 2-5000 kr.

Er dansk mavedans ægte?
Ja og nej. Danskerne er inspirerede af dansen og musikken fra Mellemøsten, og omvendt har vores kultur også haft indflydelse på deres. Mavedansen har ændret sig meget de sidste hundrede år, så den moderne mellemøstlige dans har mere til fælles med den europæiske udgave end med sin egen historie.

Smider mavedansere tøjet?
Nej, det gør de ikke! En danser, der smider tøjet, er en stripper, ikke en mavedanser. En stripper der er klædt ud som en mavedanser, er ikke mere mavedanser end en stripper iklædt politiuniform er en politibetjent.